5-asiaa-jotka-sinun-tulisi-tietää-Ruotsin-demokratiasta

Politiikka on eri maissa erilaista. Vaikka monet maat ovat demokraattisia, ne hallitsevat silti eri tavoin. Jos asut Ruotsissa tai olet aikeissa mennä sinne, sinun on tiedettävä Ruotsin politiikasta. Tässä on joitakin asioita, jotka sinun pitäisi tietää Ruotsin demokratiasta.

Vaalityyppi

Ruotsissa pidetään eduskuntavaalit. Presidentinvaaleja ei ole. Pääministeri valitaan ehdokkaiden saamien äänten perusteella ja hän muodostaa hallituksen.

5 asiaa jotka sinun tulisi tietää Ruotsin demokratiasta Vaalityyppi - 5 asiaa, jotka sinun tulisi tietää Ruotsin demokratiasta

4%:n sääntö

Saadakseen paikan Ruotsin parlamentissa, ehdokkaan on saatava vähintään 4% äänistä. Tästä syystä Ruotsin parlamentissa on vähemmän pieniä puolueita. Tämä sääntö on ollut osa Ruotsin politiikkaa monien vuosien ajan.

Ulkomaan kansalaiset

Monissa demokraattisissa maissa ulkomaalaiset eivät saa äänestää. Ruotsin parlamentin vaaleissa vain 18-vuotiaat ja sitä vanhemmat ruotsalaiset voivat äänestää. Mutta paikallisvallien tapauksessa myös ulkomaalaisilla on äänioikeus.

EU-maiden, Norjan ja Islannin kansalaiset, myös ne, jotka ovat olleet rekisteröityneitä Ruotsissa vähintään kolme vuotta, saavat äänestää paikallisvaaleissa.

5 asiaa jotka sinun tulisi tietää Ruotsin demokratiasta Ulkomaan kansalaiset - 5 asiaa, jotka sinun tulisi tietää Ruotsin demokratiasta

Korkea äänestysvaihtuvuus

Viime vuoden vaaleissa äänestäjien vaihtuvuus oli 87%. Tämä oli suurin vaihtuvuus sitten vuoden 1950, eikä se ole ollenkaan hyvä uutinen. Vaihtuvuus voi johtua demokraattisiin instituutioihin ja vaalijärjestelmään kohdistuvasta luottamuksen puutteesta.

Äänestäjien suuren vaihtuvuuden ongelmaa voidaan vähentää lisäämällä luottamusta ja vastuullisuutta.

Nuorten äänestäjien valmisteleminen

On todettu, että äänestäjien vaihtuvuus on suurinta nuorten keskuudessa. Hallitus on tekemässä aloitetta tilanteen muuttamiseksi.

Eri poliittisten puolueiden edustajia kutsutaan kouluun puhumaan demokratiasta ja hallituksesta opettaakseen nuorille politiikasta.

5 asiaa jotka sinun tulisi tietää Ruotsin demokratiasta Nuorten äänestäjien valmisteleminen - 5 asiaa, jotka sinun tulisi tietää Ruotsin demokratiasta

Heitä rohkaistaan myös osallistumaan kouluvaaleihin, jotta he tietävät, mistä vaaleissa on kyse ja miten koko prosessi toimii.

Ruotsin demokratia tulee vahvistumaan, kun ihmiset saavat lisää luottamusta hallitukseen ja järjestelmään. He äänestävät nähdessään, että hallitus ja muut puolueet arvostavat heidän ideoitaan ja mielipiteitään.