Helsingfors

Mauri Casimir Elovainio
0400503877

Pärres politikerskola för ungdomar

Pärres politikerskola för ungdomar

Under de senaste dagarna har Svenska Centern i kommentarspalterna fått emotta klagomål för att skriva för mycket om sfp på sin webbplats.

Klagomålen sammanfaller med den kritik som Svenska Centern framfört mot massmedierna i Svenskfinland.

Massmedierna får via olika arrangemang stora summor med pengar från den av sfp politiskt styrda Svenska Kulturfonden och detta syns mer än tydligt i nyhetsutbudet.

Svenska Centern är ett distrikt inom Centerpartiet i Finland, med uppgift att föra politik på svenska. Därför kommenterar vi de aktualiteter som lyfts fram i Svenskfinland. Så länge massmedierna låter sfp dominera nyhetsflödet påverkar detta innehållet i hela den politiska debatten.

Vi i Svenska Centern lyfter dessutom fram obekväma fakta om sfp-politiken som massmedierna medvetet döljer för att trygga sitt penningflöde från kulturfonden. Sådana fakta finns det väldigt mycket av.


Med denna korta motivering fortsätter vi idag debatten på temat politiskt ungdomsarbete i sfp.

Under slutskedet av Jan-Erik Enestams ökenvandring som sfp:s partiordförande steg förra partiordföranden Pär Stenbäck flera gånger upp på barrikaderna och krävde en förnuftigare politik av Enestam och sfp.

Stenbäck var skarp i kritiken av partiet, och konstaterade bl.a. i en radiointervju att sfp inte lyckats rekrytera de bästa förmågorna i sina led – med adress till Enestam.

Pär Stenbäck satte också igång en förnyelse av partiet genom att ordna en alldeles egen politikerskola för unga förmågor som med tiden skulle rädda sfp. Sen avgick Enestam och det blev tyst kring ungdomsverksamheten.

Igår kom till slut en av Stenbäcks unga adepter ut ur skåpet och meddelade om sin kandidatur: Jörn Donner, 78 år.

Donner har snabbt rehabiliterat sig efter att han ännu i höstas sade sig inte orka med en valkampanj. Nu ska han enligt egen utsago klara av att bli en motkraft till Sannfinländarna och Timo Soini. Sannfinländarna har som känt ett gallupunderstöd på närmare 17%, och detta bekymrar också Jörn Donner.

Med tanke på att Jörn Donner ställer upp i samma valkrets som Astrid Thors tror vi ändå att han i första hand fungerar som en motkraft till henne. Sannfinländarna är synnerligen missnöjda med Astrid Thors’ insats som migrationsminister och Jörn Donner gör nu gemensam sak med dem och avslutar den politiska karriären för Thors.

Också i frågan om obligatorisk undervisning i svenska torde Jörn Donner ligga närmare Sannfinländarna än sfp:s officiella linje. Sfp:s viceordförande Nils Torvalds blev igår erbjuden politisk asyl av Timo Soini med anledning av Torvalds uttalanden om svenskaundervisningen. Jörn Donner torde gå samma väg redan efter den första kaffebjudningen i sfp:s riksdagsgrupp.

Trots alla problematiska omständigheter ska vi se positivt på att sfp nu rekryterar sin första riksdagskandidat med sunda och kritiska tankar. Samtidigt gratuleras Pär Stenbäck till framgången med politikerskolan för ungdomar!

Läs mera om Nils Torvalds politiska asyl hos Sannfinländarna och Timo Soini HÄR>>

Läs om hur Urho Kekkonen kommer tillbaka HÄR>>

Publicerad den 4 mars, 2011

Stor intervju med statsministern i Hbl: ”Partierna kan inte lova för mycket”

Mari Kiviniemi ligger bäst till för att leda även nästa regering, enligt en färsk opinionsundersökning i Iltalehti i går. – Nästa valperiod kommer inte att vara lätt politiskt. Partierna kan inte lova för mycket, det vet alla, säger statsminister Mari Kiviniemi till Hbl med två månader kvar till val.

Hbl träffar Mari Kiviniemi i riksdagen en fredag eftermiddag när de flesta riksdagsledamöter redan har lämnat huset för att hinna med helgens valarbete. Statsministern vill att intervjun sker på svenska och kan inte låta bli att kommentera att hon nog är den enda av statsministerkandidaterna, förutom Urpilainen, som kan genomföra en intervju på svenska.

Läs hela intervjun med centerns ordförande Mari Kiviniemi, samt kommentarer till artikeln här:

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2011/2/20/w59316.php

Publicerad den 20 februari, 2011

  • eduskunta
  • http://vayrynen.com/
  • Keskusta.fi
  • Suomenmaa